Masło klarowane – zastosowanie i właściwości 

Masło klarowane - zastosowanie

Na pewno już wcześniej słyszałeś nazwę masło klarowane. Dodaje się je do smażenia podczas przygotowywania potraw. Jednak nie każdy wie, że ma ono szersze zastosowanie. W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co ważne o maśle klarowanym. Zdobądź potrzebną Ci wiedzę z nami! 

Masło klarowane – jak powstaje i czym jest?

Masło klarowane powstaje poprzez podgrzanie masła. Dzięki temu woda zostaje odparowana, a od tłuszczu oddzielają się inne cząstki stałe, które znajdują się w mleku. Są to przede wszystkim kazeina, czyli białka mleka oraz cukier mleczny, czyli laktoza. Dzięki temu procesowi może być także stosowane przez osoby, które są uczulone na białka mleka oraz alergików. 

Ten produkt idealnie nadaje się do smażenia w bardzo wysokiej temperaturze (nawet 250 stopni). Najczęściej używa się go podczas smażenia na głębokim tłuszczu. Doskonale sprawdzi się podczas przygotowania dań mięsnych, rybnych czy też podczas smażenia faworków lub pączków. Można go użyć także do pieczenia ciast. 

Masło klarowane ma karmelowo-orzechowy aromat, dlatego też nadaje potrawie wyjątkowy smak. Co więcej, można je bardzo długo przechowywać, w temperaturze pokojowej przetrwa do 9 miesięcy, a umieszczony w lodówce nawet i 15 miesięcy (jeśli jest zamknięte). 

Masło klarowane – właściwości

Jeśli chodzi o masło klarowane, to jest ono źródłem wielu cennych dla organizmu witamin oraz pierwiastków. Produkt zawiera witaminy nierozpuszczalne w wodzie, czyli A, D, E, K, a także witaminy z grupy B. W swoim składzie posiada także ważne pierwiastki, takie jak: wapń, miedź, potas czy cynk. 

Co więcej, używanie masła klarowanego dobrze wpływa na proces odchudzania, dlatego jeśli chcesz schudnąć parę kilogramów, to warto go użyć. Wszystko dlatego, że ma pozytywny wpływ na metabolizm. Produkt ten także doskonale wpływa na pamięć, a także stymuluje pracę mózgu. 

Masło klarowane działa przeciwzapalne oraz wpływa pozytywnie na oczyszczanie organizmu z różnych szkodliwych toksyn. 

Czy masło klarowane jest zdrowe do smażenia?

Może się wydawać, że nie ważne czy użyjesz zwykłego masła, czy klarowanego efekt będzie taki sam. Jest to jednak nieprawda. Smażenie na maśle klarowanym jest bardzo dobrą decyzją i zdrowszą. Wszystko przez to, że ma odporność na wysoką temperaturę i zaczyna się palić dopiero w temperaturze około 235 stopni. 

Dlaczego jest to takie istotne? Podczas palenia tłuszcz wytwarza toksyny, które nie są zdrowe. Dlatego, jeśli chcesz smażyć coś na głębokim tłuszczu w wysokiej temperaturze, wybierz masło klarowane. 

W jakich ilościach spożywać masło klarowane?

Mimo że masło klarowane jest dobrym źródłem tłuszczu i ma wiele zalet należy pamiętać, aby także je ograniczać i znać umiar. Wszystko dlatego, że jest ono nośnikiem cholesterolu, który w może odkładać się w organizmie i być niebezpieczny. Dlatego też tego typu produkty powinno się stosować z umiarem.

Różne odmiany masła klarowanego

Masło klarowane ma swoje odmiany i warto się z nimi zapoznać, aby wybrać idealny produkt dla siebie. 

  • samin – masło klarowane, które ma charakterystyczny aromat, dzięki temu, że powstaje z mleka fermentowanego we wnętrzu uwędzonego owocu gurda. Powstaje w Sudanie. 
  • meshho – jest to niepsujący się tłuszcz mleczny. Wytwarzany jest za pomocą lokalnego mleka robionego z jogurtu. Dodaje się do niego kawałek chleba i czeka, aż chleb stanie się chrupiący. 
  • samna – masło, który wytwarza się w Egipcie, a dodatkowo dodaje się sól.
  • etiopskie ghee – to masło klarowane wytwarza się wraz z mąką kukurydzianą, ziołami oraz solą. 

Jak zrobić masło klarowane?

Jeśli chcesz oszczędzić sobie tego procesu, możesz zakupić taki produkt w sklepie. Uda się to zrobić stacjonarnie, ponieważ jest ono ogólnodostępne. Jednak jeśli chcesz bardziej ekologiczną wersję, Internet będzie doskonałym źródłem. Na https://ekochatka.pl/maslo-klarowane-ghee-bio-220-g-finck-ayurveda,10071 możesz znaleźć masło klarowane BIO, które doskonale nada się do smażenia, duszenia oraz pieczenia. 

Jednak jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy, możesz przygotować je samodzielnie. Jak to zrobić?

Zwykłe masło należy pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka, aby się roztopiło (robimy to na małym ogniu) Kiedy produkt rozpuści się całkowicie, należy delikatnie z wierzchu usunąć białą pianę. Następnie przelej rozpuszczone masło do słoiczka nie uszkadzając warstwy, która powstała na dnie rondelka (nie powinna znaleźć się w słoiczku z masłem klarowanym). 

Oto cały proces. Jak widzisz, nie jest on trudny, dlatego możesz sam przygotować ten produkt u siebie w kuchni. 

Możesz również polubić

Dodaj komentarz